Visa alla (2)

Nu ska dubbdäcken av – men inte vid isgata

Publicerad

Hunnit med däckbytet? Efter måndagen är det inte längre tillåtet att köra dubbat. Om det inte råder vinterväglag, vill säga.

Reglerna om dubbdäck innebär en flexibilitet, det är tillåtet att köra med dubbdäck under perioden 1 oktober till den 15 april, enligt Transportstyrelsen. Det innebär att dubbarna ska av efter måndagen, i alla fall enligt huvudregeln.

Undantaget vinterväglag

Om det råder vinterväglag får dock dubbarna användas även vid andra tider, och i vårt avlånga land har vintern inte släppt greppet om oss. I stora delar av landet ligger både snö och is kvar på vägarna, och det råder minusgrader nattetid ända ned i de sydligaste delarna av landet de kommande nätterna.

Är det fuktigt riskerar det att frysa på.

Polisen avgör

Enligt Transportstyrelsen är definitionen på vinterväglag, som innebär att dubbdäck är tillåtna, att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen som ska avgöra om det råder vinterväglag på platsen.

Men snart kommer värmen och i södra och mellersta Sverige kan det vara svårt att luta sig mot risken för frost när temperaturerna når sex, sju grader även nattetid. Den som inte hunnit byta däck gör klokt i att planera för det under veckan som kommer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer