Björn Thorsson ser positivt på Gnosjös skolors vilja att samarbeta med Töllstorpshallen för att öka simkunskapen bland skolelever. Foto: Ellinor Eke-Göransson

Nu ska fler skolelever i Gnosjö bli simkunniga

Publicerad

Nu kraftsamlar Töllstorpshallen och skolorna i Gnosjö kommun för att öka simkunskaperna bland skolelever. Anledningen är att simkunnigheten har minskat under flera år. I årskurs 3 kunde lite mer än hälften av barnen simma år 2019.

Nu har kommunens fritidsanläggning Töllstorpshallen tillsammans med skolor i Gnosjö kommun utökat badtillfällen för skolelever. Barn i årskurs tre får nu 18 stycken badtillfällen istället för 14, även årskurs ett och två får utökade tillfällen för simträning. Kraven på skoleleverna blir också hårdare.

– Det blir mer uppföljning för att se att barnen kan simma. Vi har kraven att de ska kunna simma 50 meter bröstsim och 25 meter ryggsim i årskurs tre, de ska även hoppa i djupt vatten, säger Björn Thorsson, föreståndare på Töllstoprshallen.

Därför har simkunnigheten minskat

Björn Thorsson berättar att det finns barn från andra länder i Gnosjö som inte har tillräckligt bra simkunskaper.

– Från år 2014 har det kommit många nysvenskar som inte har kunnat simma, särskilt inte bröstsim. Vi är ett av de enda länderna i världen som har bröstsim som krav, säger Björn Thorsson.

Han berättar också att en annan anledning till att simkunskaperna minskat är att allt större krav har ställts på skolelever.

– Idag säger läroplanen att man ska kunna simma i årskurs sex, förr sa den endast att man bör kunna simma. Detta är en viktig faktor som gjort att vi ställt krav lägre ned i åldrarna, säger Björn Thorsson.

I klippet nedan visar Yulia Efimova simövningar som man kan göra i hemmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.