Mikael Rydberg är ordförande i valnämnden i Jönköpings kommun. Foto: SVT

Nu stärks valhemligheten med skärmar

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska ingen kunna se vilka partisedlar du tar med dig bakom valbåset i kommande val. I oktober förra året började lagändringen att gälla och skärmarna används första gången nu under EU-valet.

Vid riksdagsvalet i höstas fanns för första gången valobservatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa på plats i Sverige. Deras granskning visade alltså på brister när det gäller valhemligheten. Därför stärkts den med skärmar kring ställen. 

– Väljarnas integritet är viktig, säger Mikael Rydberg som är ordförande i Jönköpings kommuns valnämnd.

EU-valet 2019

Kan få leta nya lokaler till nästa val

Det är upp till varje kommun att sätta någon typ av skärm runt valsedlarna. Enligt Mikael Rydberg finns det kommuner som byggt upp stora skärmväggar medan Jönköpings kommun valt en mindre och inte särkilt skrymmande variant som täcker valsedelstället.

Monica Hörberg är röstmottagare i kommunen menar att röstandet kan komma att ta lite längre tid eftersom färre personer kan gå fram och rösta samtidigt.

– Det blir mycket tankeverksamhet hur man ska lösa det till nästa, stora val, säger hon.

– Det kan ju till och med vara så att utmaningen ligger i att hitta nya lokaler för att få ett större utrymme i vallokalen, säger Mikael Rydberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet