Region Jönköpings län kommer nu, efter försening, att inleda screening för att upptäcka tarmcancer. Foto: SVT/Johannes Tolf

Nu startar screening för att upptäcka tarmcancer

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län startar provtagning för att upptäcka olika former av tarmcancer för utvalda åldersgrupper. Något som kan leda till att man kan bota den om den upptäcks i tid.

Cancer i tjock- och ändtarmen är den tredje vanligaste cancerformen men kan nästan alltid botas om den upptäcks i tid. Förhoppningen var att provtagningen skulle kommit igång i fjol, men nu står det klart att regionen börjar erbjuda screeningen av vissa åldersgrupper i februari, enligt ett pressmeddelande. 

– Detta kommer att leda till att rätt behandling kan sättas in i tidigt skede och att vi räddar liv. Det är en stor vinst för den enskilde patienten och dess anhöriga samt även en samhällsvinst. Det är oerhört glädjande att vi nu påbörjar det här arbetet i Region Jönköpings län, skriver Rachel De Basso, (s) ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård. 

Minskar dödligheten 

Regionalt cancercentrum bedömer i en rapport att screening minskar risken att dö i tjock- och ändtarmscancer med minst 15 procent.

 – Cirka 100 personer dör varje år i Jönköpings län på grund av cancer i tjock- och ändtarmen. Lyckas vi minska dödligheten med minst 15 procent skulle vi rädda åtminstone 15 liv varje år, säger Wiveca Rydin, projektledare för tarmcancerscreeningen i Region Jönköpings län i pressmeddelandet.

Positiva rektioner

Mattias Johansson är en av de som drabbats av tarmcancer och berättade själv i en intervju med SVT Nyheter Jönköping förra året.

– Jag tycker det är jättebra att screningen nu kommer igång, Sedan hade det inte gjort något om den omfattat även yngre grupper, även om jag förstår att det kanske är svårt med tanke på att det egentligen är få som drabbas i min ålder, säger han efter dagens besked.

Så här berättade kirurgen Lina Hellman i en intervju för ett år sedan hur screningen ska gå till:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du kirurgen Lina Hellman berätta hur det kommer att gå till när screening av tarmcancer kommer igång i Jönköpings län. Foto: SVT/Johannes Tolf
  • Inledningsvis erbjuds alla som fyller 60 eller 62 år under 2022 provtagning. Nästa år kommer man att erbjuda samma till personer som fyller 60, 62, 64 och 66 år. Så småningom kommer man erbjuda provtagning för alla mellan 60-74 år vart annat år.
  • 2020 fick 220 personer i Region Jönköping diagnosen cancer i tjock- och ändtarmen.
  • Totalt i landet beräknas 300 liv kunna räddas varje år genom screening.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer