Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Jane Ydman, regiondirektör i Jönköpings län, hur läget med coronasmittan ser ut i Jönköpings län. Foto: Anders Wiklund/TT/Johannes Tolf/SVT

Regiondirektören: Strategin är att använda alla tre sjukhusen

Uppdaterad
Publicerad
Från och med i dag torsdag vårdas coronapatienter på Jönköpings läns samtliga tre sjukhus. Inom regionen förbereder sig nu personalen på en ökning av antalet patienter.

I klippet hör du regiondirektör Jane Ydman berätta om hur läget med coronasmittan ser ut just nu i Jönköpings län och hur beredskapen är att kunna hantera svårt sjuka patienter.

– Det har varit vår strategi från början att när det börjar växla upp så ska vi använda alla våra tre sjukhus, säger Jane Ydman.

Ytterligare ett dödsfall

På torsdagen meddelade Region Jönköpings län att ytterligare en person som bekräftats coronasmittad har avlidit. Även nu rör det sig om en äldre person med flera allvarliga underliggande sjukdomar.  Det är det andra dödsfallet i länet. Det första dödsfallet inträffade under onsdagen. Samtidigt fortsätter antalet coronavirussmittade personer i Sverige att öka och nu har drygt 2 800 fall konstaterats. I Stockholm har antalet ökat kraftigt under de senaste dagarna, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Pressen på sjukvården där är ganska ordentlig, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Vet inte när toppen kan nå Jönköping

Jane Ydman hoppas att de olika regionerna i landet ska nå sina toppar under olika perioder, alltså då flest personer insjuknat för att sedan minska. Om de olika topparna inte sker samtidigt finns det en förhoppning från Region Jönköpings läns sida att sjukvården runt om i landet ska kunna hjälpa varandra så långt det är möjligt. Men osäkerheten är stor och när toppen kan nå Jönköpings län är det ingen som vet.

– Vi försöker vara snabbfotade för att få upp kapaciteten som behövs i ett sådant fall, säger Jane Ydman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet