Illustration: Jönköpings kommun

Ny bro över hamnkanalen – arkitekttävling i höst

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun får statsbidrag för att bygga en ny bro över hamnkanalen. Det beskedet kom från Trafikverket idag.

Den befintliga Slottsbron är i så dåligt skick att den, enligt stadsbyggnadskontoret, på sikt inte klarar av den trafikmängd som passerar varje dag. I höstas söktes därför statsbidrag för att kunna bygga en ny bro och idag kom beskedet att kommunen får 27 miljoner.  Den totala kostnaden för bron beräknas till 54 miljoner men statsbidraget bygger på att kommunen står för hälften av kostnaden.

Högre än tidigare

Den nya bron är tänkt att vara högre än den befintliga så att det på sikt kan vara möjligt att öppna för båttrafik mellan Munksjön och Vättern.

– Men initialt kommer den gamla bron att vara kvar. För skälet till att en ny bro byggs är trafikmängden och inte båttrafiken. Men det kan ju vara bra, om man någon gång i framtiden får för sig att lyfta bort den gamla Slottsbron, att kunna öppna för båttrafik, säger Peter Gustavsson vid stadsbyggnadskontoren.

Arkitekttävling

I höst kommer en arkitekttävling, eller rättare sagt ett gestaltningsprogram som är en arkitekttävling utan jury, att utlysas för hur den nya bron ska se ut och för området runtomkring Hamnplanen. Och redan 2017 räknar man med att byggnationen ska komma igång och det ska vara färdigt 2018. Allt förutsatt att politikerna säger ja till att satsa hälften av pengarna.

– Vi tycker att det  här är en viktig plats i centrum och att det därför är värt att ta in olika arkitektförslag på hur det ska se ut, säger Gustavsson.

Det kommer också att bli nya hållplatser på Hamnplan och också Klostergatan söderut mot Torpa kommer att få nya hållplatser anpassade för 24 metersbussar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.