Elin Sandström är först i Sverige att få pumpen Foto: Liselotte Hultgren

Ny diabetesteknik – ska efterlikna en frisk person

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir det enklare att leva för en person med typ-1 diabetes. En ny pump har nämligen lanserats i Sverige och Elin Sandström från Vetlanda var först i Sverige med att få den och pumpen har på tre månader förändrat hennes liv.

I oktober lanserades en ny diabetespump för för personer med typ-1 diabetes för första gången i Sverige. Det är en pump som självdoserar och bromsar insulinet efter användarens behov och den strävar alltid efter att nå ett normalvärde – ungefär som hos en frisk persons bukspottkörtel.

Först i landet

21-åriga Elin Sandström bor i Vetlanda och är en av de första att få pumpen,

– Jag känner mig inte alls lika rädd längre, säger hon och berättar att hon är en väldigt äventyrlig tjej som gillar att utmana sig och resa runt i världen, men förklarar att hennes diabetes gjort att hon alltid känt en oro.

– Jag älskar utmaningar, men jag har alltid varit medveten om att jag utsätter mig själv för stora risker. Men med den nya pumpen så vågar jag släppa lite på oron, säger hon.

Underlättar i vardagen

Tanken med pumpen är att den ska hjälpa diabetikern att hålla blodsockret inom målvärdet. Personen måste fortfarande ta sina måltidsdoser, men pumpen hjälper till att korrigera om det doserats fel. Elin berättar att hon ofta vaknat på natten av att hennes värden legat för lågt och hon måste gå upp för att äta socker.

– Man kan vara helt slut på morgonen ibland för att natten varit så svajig, men sen jag fått pumpen så har den stängt av insulindoseringen i tid så jag har sluppit det och sover tryggare och är utvilad dagen efter.

Revolutionerande teknik

Johan Lundström är Affärsområdeschef på Medtronic Sverige, han berättar att det är en revolutionerande teknik som kommer medföra att personer med diabetes typ-1 kommer få ett enklare, tryggare och bättre liv.

– Ibland kan saker och ting låta lite för bra för att vara sant, men det här är det. Jag vet att många typ-1 diabetiker kommer få ett bättre liv med den nya tekniken, så länge det inte kommer ett botemedel, säger han, vidare förklarar han att förhoppningen är att alla i landsting i Sverige ska ha tillgång till pumpsystemet, så allt fler diabetespatienter kan få ta del av tekniken.

Varför får man diabetes typ-1?

Alla celler i kroppen behöver energi för att fungera. Energin eller druvsockret som det också kallas transporteras med blodet till cellerna, men för att cellerna ska kunna ta upp sockret behöver de hormonet Insulin.

Insulinet blir som en nyckel som öppnar upp cellerna så energin kan komma in. Insulinet bildas i bukspottkörteln i små celler som kallas Langerhans öar och frisätts i kroppen hela tiden för att hålla en jämn nivå i kroppen. Hos en diabetiker har kroppens immunförsvar angripit cellerna och förstört Langerhans öar så att det inte längre går att tillverka insulin där.

 Finns det inget insulin i kroppen så kan inte cellerna ta emot energin utan sockret blir kvar i blodet och det är då blodsockret stiger och personen med diabetes manuellt måste tillföra insulin till cellerna.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.