Forskningsstationen ska placeras vid sjön Bolmen. Foto: Arkivbild SVT

Ny forskningsstation förenar kommuner

En ny forskningsstation kommer att anläggas vid sjön Bolmen i juni. Inriktningen blir i första hand miljöövervakning, fiskevård och hur klimatförändringar påverkar sjöekosystemet. Forskningsstationen placeras i Hylte kommun men även Värnamo, Ljungby och Gislaved, som ju också angränsar till sjön, kommer att vara delaktiga.

Det är Sydvattens forskningsbolag som tillsammans med bland annat högskolan i Halmstad och Lunds universitet ska lära sig mer om Bolmens vatten. Placeringen kommer att vara Tiraholm i Hylte kommun, något som kommunstyrelsens ordförande i Gislaved inte har något emot.

– Det har vi inget problem med. När vi tänker i de här sammanhangen så tänker vi betydligt mer över gränser än man kanske gör i andra lägen.

Varför vill Gislaveds kommun vara med på det här?

– Det är en viktigt av flera skäl. Vatten, som är livsviktigt, vill vi vara med och forska kring och värna om. Och att få en sådan här station på plats det stärker också landsbygden och utvecklingen av landsbygden runt hela sjön.

Ökad turism

Marie Johansson hoppas också på att forskningsstationen kommer att bidrag till att turismen i området ökar.

– Jag hoppas så klart att vi ska få möjlighet att delta i forskningen på olika sätt och att våra ungdomar ska får lära sig mer om vatten. Men också att vi ska få inhysa människor som kommer dit, logi och så vidare. Det finns utvecklingsmöjligheter rent turistiskt.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer