Arkivbild. Foto: Mike Groll

Ny kamera till cancervården försenas och blir dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Den nya röntgenkameran till cancervården som Region Jönköpings län investerat i har blivit försenad. Utrustningen kommer även bli runt 8 miljoner kronor dyrare än beräknat.

Enligt Jönköpings-Posten skulle den nya PET/CT-kameran på Länssjukhuset Ryhov varit ingång redan i höst, men nu kommer den istället inte kunna vara i bruk förrän nästa vår.

Tidningen uppger att anledningen är att bara ett anbud kommit in till regionen och att kostnaden i anbudet var högre än beräknat, 38,8 miljoner kronor istället för 30,6 miljoner.

Regionfullmäktige beslutade enigt att skjuta till mer pengar till ombyggnaden av onkologen på Ryhov, rapporterar JP.

Politikerna menar att kameran behövs för att länets patienter inte ska behöva åka till Linköping för datortomografi och att cancervården därför kommer bli mer jämlik.

– Vi arbetar mycket för att utveckla cancervården i tätt samarbete med Kalmar och Östergötland, det är ett led i att få en jämlik vård oavsett var man bor i landet, säger Mia Frisk (KD), regionråd, till JP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.