I klippet berättar Sture Björk om hur det är att träffa sin anhörig på ett äldreboende efter 2,5 månad. Foto: Fredrik Weibull SVT

Plexiglasskiva gör att Sture, 72 kan träffa sin anhöriga igen

Uppdaterad
Publicerad

På grund av coronapandemin har det varit besöksförbud på landets särskilda boenden. Men i Vaggeryds kommun har man nu kommit på en lösning. Trädgårdspaviljonger har ställts upp som gör det möjligt för de äldre och anhöriga att ses igen.

Det har gått över två månader sedan Sture Björk från Vaggeryd träffade sin före detta sambo Kerstin Ulvebrant. Men under tisdagen fick de chansen att ses igen på Furugårdens vård- och omsorgsboende i Vaggeryd.

– Det känns jättebra. Det är jätteskönt att se att hon är pigg, det är det faktiskt, säger Sture Björk.

Corona Jönköping
Lotta Damberg socialchef Vaggeryds kommun. Foto: Fredrik Weibull SVT

Plexiglasskiva emellan

När Folkhälsomyndigheten kom med nya besked och gav tillåtelse till säkra besök utomhus var Vaggeryds kommun snabba att komma med en lösning som gör det möjligt för de boende och anhöriga att träffas igen. De har ställt upp trädgårdspaviljonger, där stolar placerats på varsin sida av en plexiglasskiva.   

För att säkerhetsställa att det inte blir större folksamlingar måste de anhöriga boka tid för att ses och Lotta Damberg, socialchef i kommunen tror att många nu kommer att höra av sig för att boka upp ett besök.

– Nu har vi ju precis satt igång det, men de reaktioner vi har fått hittills har varit väldigt positiva, säger Lotta Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet