Foto: SVT

Ny mötesplats för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag öppnar en ny mötesplats för nyanlända i centrala Jönköping.

– Vi vet att projektet förenklar den nyanländes initiala etableringsprocess genom att hen får träffa alla myndigheter vid ett tillfälle på ett och samma ställe, säger Elisabeth Hultengren, försäkringsdirektör.

Försäkringskassan som är en av initiativtagarna till projektet tar ytterligare ett steg i arbetet med att förenkla den nyanländes etableringsprocess. Totalt är det 22 stycken nya mötesplatser som öppnas i Sverige.

”Går in i nästa steg”

– Jag är oerhört glad över att vi nu går in i nästa steg i arbetet med mötesplatser. Min förhoppning är att de nya mötesplatserna uppvisar lika goda resultat som de som redan finns på plats, säger Elisabeth Hultengren, försäkringsdirektör och t.f. chef för avdelningen Gemensamma kundfrågor på Försäkringskassan.

Förkortar processen

Enligt en utvärdering har projektet varit framgångsrikt. Enligt Försäkringskassan upplever de nyanlända trygghet och kontroll över sin egna situation och stegen i etableringen tar kortare tid.

Projektet har kunnat förkorta ledtiden från tre-fyra veckor till fyra timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.