Ny pridefestival i Jönköping

Publicerad

Hälften av alla homo-, bisexuella eller transpersoner i Jönköping vågar inte visa sin läggning utåt. Nu hoppas arrangörer att hbtq-festivalen Qom ut ska hjälpa till att ändra på det.

I dag drar festivalen igång på allvar och det är första gången en pridefestival arrangeras i Jönköping.

– Festivalen behövs, för vi vet att ungefär varannan hbt-person döljer sin läggning på arbetsplatsen och det är ett tecken på att folk inte mår bra och att folk inte vågar vara sig själva, säger Frida Ohlsson som är ordförande för Qom ut

Enligt Frida Ohlsson är tanken med festivalen att dessa frågor ska diskuteras på allvar av folket. Trots att flera hbtq-personer bor i Jönköping har hon aldrig sett två av samma kön hålla handen på stan.

– Det kan hända att det finns men att jag inte har sett det, men jag tycker att hbt-rörelsen har varit ganska osynlig, och med festivalen tar vi plats.  

Nu kommer dessa kunna visa sin sexuella läggning öppet, enligt Frida för på söndag avlutas festivalen med ett tåg där runt 1000 personer kommer att delta. 

– Med paraden kan vi visa hur många vi är, där är vi samlade alla tillsammans. Vi visar stan att all kärlek är bra kärlek.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.