Det är knarkaffärer som ligger bakom den våldsspiral som just nu pågår i Värnamo, menar Tommy Thorngren på polisen. Foto: SVT

Ny skottlossning i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer har anhållits efter onsdagnattens skjutningar i Värnamo. I samband med en av polisinsatserna försökte en bil smita från platsen – varpå polisen sköt mot fordonet.

– Det rör sig om personer med kopplingar till kriminella kretsar, säger Tommy Torngren vid polisen.

Det var vid 01-tiden under natten mot torsdagen som polisen fick larm om en skottlossning i Värnamo. Flera personer som befann sig i en bil på Malmövägen hade blivit beskjutna från en annan bil.

– Vi fick larm från flera personer som har sett eller hört olika delar av händelsen, säger Björn Öberg, vid polisen.

Våldsvågen i Värnamo

Ingen person ska dock ha skadats vid skottlossningen, uppger polisen.

Polisen sköt mot de misstänka

Strax före klockan 03 under samma natt stoppade polisen en bilist för kontroll i Reftele. Föraren misstänktes för inblandning i skottlossningen och greps. I samband med gripandet kom ytterligare två bilar, som vände när de såg polisen. En av bilarna kunde polisen direkt få stopp på genom att skjuta verkanseld som ledde till punktering. Ytterligare två personer greps då.

Den tredje bilen försvann från platsen i hög hastighet. En patrull inledde omedelbart ett efterföljande och i Smålandsstenar lyckades man få stopp på den bilen och ytterligare två personer kunde gripas. Ingen ska ha skadats i samband med gripandena.

– De gripna är män i 20-25-årsåldern, samtliga är misstänkta för försök till mord, säger Björn Öberg.

Under torsdagsmorgonen anhölls de fem misstänkta efter beslut av åklagare. Samtliga är skäligen misstänkta för försök till mord.

De tre bilarna som varit inblandade i händelsen, samt bilen som blivit beskjuten, har tagits i beslag för teknisk undersökning. Polisen arbetar med stora resurser i ärendet och har under natten gjort tekniska undersökningar och hållit förhör med misstänkta och vittnen.

– Vi misstänker att det här har med den konflikten som har pågått i området ett tag, säger Björn Öberg, se mer i klippet nedan.

Konflikt kring narkotika ligger bakom

De senaste veckorna har det varit flera explosioner och skottlossningar i området kring Värnamo.

Enligt polisen är det konflikter kring narkotika som ligger till grund för händelserna, bland annat handlar det om kokain. Det finns också andra personliga konflikter, menar polisen. Enligt obekräftade uppgifter ska Bandidos vara en av de inblandade grupperingarna, men polisen vill inte bekräfta det för SVT Nyheter Jönköping.

– Vi vill inte namnge olika grupperingar eller organisationer, det är vi alltid försiktiga med. Jag kan säga att det finns personer på två sidor och det rör sig om personer med kopplingar till kriminella kretsar, säger polisens presstalesperson Tommy Torngren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Värnamo

Mer i ämnet