Ny teori om Andrée-expeditionen: Isbjörn dödade polarforskare

Publicerad

Nu presenteras en ny teori om varför de tre medlemmarna i Andrée-expeditionen till Nordpolen 1897 dog.

Med stöd av likfynden på Vitön menar Bea Uusma Schyffert, som skriver en avhandling om polarexpeditionen, att åtminstone en av de tre ballongfararna som tvingades att nödlanda på Nordpolen dödades av isbjörn.

– Jag är säker på att Strindberg dödades av en isbjörn. Jag kan ännu inte bevisa att Fränkel och Andrée dödades av isbjörn, säger Bea Uusma Schyffert till Sveriges Radio Jönköping.

Museichef imponerad
Håkan Jorikson, chef för Andréemuset i Gränna är imponerad över Bea Uusma Schyfferts arbete och betecknar det som en av de mest grundliga genomgångarna av fynden efter Andrée-expeditionen.

Det stora värdet med avhandlingen är enligt Joriksson att det vederlägger flera tidigare teorier om bland annat trikinförgiftning, blyförgiftning eller botulism som dödsorsak.

Däremot är teorin om att expeditionsmedlemmen Nils Strindberg dödades av en isbjörn enligt Håkan Joriksson inte helt ny. Den framfördes redan i författaren PO Sundmans bok Ingenjör Andrées luftfärd 1967.

Andréehajp
För övrigt både gläds och förundras Håkan Joriksson över den Andrée-hajp som just nu råder.

Förutom Bea Uusmaa Schyfferts avhandling anknyter Jan Wallentins bok Strindbergs stjärna till Andrée-expeditionen. Dessutom utkom nyligen jazzskivan The adventures of a Polar Expedition med bland annat basisten Palle Danielsson.

Marie Askelöf
Lennart Broman

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer