En ny karta som skogsägare kan ha koll på i sin mobil eller dator ska bli en hjälp i kampen mot granbarkborren. Foto: Skogsstyrelsen/SVT

Ny tjänst visar: Här är risken för angrepp störst

Uppdaterad
Publicerad

En femtedel av skogarna i södra Sverige löper stor risk att drabbas av angrepp från skadeinsekten granbarkborre, det visar nya kartor som Skogsstyrelsen tagit fram. Skogsägare ska nu kunna ta hjälp av kartorna för att se var risken för angrepp är störst.

Granbarkborren har hittills orsakat skador på cirka sju miljoner kubikmeter skog till ett värde av flera miljarder kronor. Och det ser fortsatt mörkt ut, enligt en prognos från Skogsstyrelsen så riskerar en femtedel av skogen i södra Sverige att slås ut av angrepp. Störst är riskerna i Jönköpings län, Blekinge och Västmanland.

För att bekämpa skadeinsekten måste åtgärder sättas in tidigt. Därför har Skogsstyrelsen nu tagit fram en ny karttjänst som visar var riskerna är som allra störst.

-Den hjälper skogsägare att styra stegen i rätt riktning så att de lättare kan hitta angreppen när granbarkborrarna åter igen börjar svärma framåt våren, säger Alice Högström, projektledare på Skogsstyrelsen.

Så fungerar kartan:

Riskindexkartan bygger på analyser från olika geografiska data och satellitbilder som bearbetats bland annat med hjälp av artificiell intelligens.

Det som bidrar till en hög riskklassning är bland annat mycket gran, närhet till hyggen och tidigare angrepp, samt torr mark.

Underlaget till analyserna kommer från Skogsstyrelsens egna informationssystem men även från andra aktörer som Skogsstyrelsen samarbetat med i framtagandet av kartan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.