Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karin Widerberg, vice ordförande i äldrenämnden i Jönköpings kommun till SVT Nyheter. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny utredning klar – kritiserat förslag om kyld mat läggs fram igen

Uppdaterad
Publicerad

Trots tidigare kritik så kan det komma att serveras kyld mat till äldre i Jönköpings kommun. Frågan har prövats på nytt i äldrenämnden och man har föreslagit nya förslag om kyld vakuumförpackad mat. Det har fått oppositionen att reagera.

Den politiska koalitionen i Jönköping bestående av Socialdemkraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet förslog under förra året att kyld mat skulle levereras till de äldre som har hemtjänst istället för varm mat. Men förslaget fick kritik av oppositionen, Moderaterna, Kristdemokraterna, SD och Vänsterpartiet.

– Det här är inte värdigt, de äldre ska naturligtvis få varm mat, sa Inga Jonasson (V) till SVT i oktober förra året.

Flera förslag om kyld mat

Förslaget drogs tillbaka men är nu tillbaka på bordet. En ny utredning har gjorts i äldrenämnden, där olika förslag på kyld vakuumförpackad mat lyfts fram, det berättar Karin Widerberg, vice ordförande i äldrenämnden i Jönköpings kommun till SVT Nyheter.

– Vi har kollat på olika förslag och kommit fram till att den kylda vakuumpackade maten är bäst. Många äldre säger att den mat som ska vara varm i bästa fall är ljummen idag, säger Karin Widerberg.

Karin Widerberg menar att de äldre nu endast kommer behöva värma maten en gång istället för att värma den två gånger vilket de har kunna behövt göra tidigare.

Ärendet ska nu skickas vidare till Kommunstyrelsen för beredning.

”De vill försämra äldreomsorgen”

Kristdemokraternas kommunalråd Andreas Sturesson har reagerat på att frågan återigen är aktuell.

– Det är tydligt att koalitionen för Jönköping med berått mod vill försämra vår äldreomsorg. Nu gör de ett nytt försök att ta bort matlådor med varm mat till äldre, skriver han i ett pressmeddelande. Men vi tänker ta strid för att stoppa förslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer