Foto: SVT

Ny utredning kring gruva i Norra Kärr

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen skickar nu tillbaka ansökan om gruvdriften i Norra Kärr till Bergsstaten för ny bedömning.
Detta innebär att gruvan kommer utredas på nytt.

När företaget Tasman metals fick tillstånd att borra efter jordartsmetaller utanför Gränna möttes den planerade gruvdriften av protester.

Tillståndet överklagades till regering som godkände planerna, men i februari upphävde Högsta förvaltningsdomstolen beslutet.

Domstolen slog fast att regeringen bara prövat själva gruvområdet och inte vilken påverkan gruvdriften skulle få på närmiljön, bland annat ett Natura 2000-område i närheten.

Domen påverkade ett flertal ansökningar om gruvdrift och enligt ett pressmeddelande från regeringskansliet skickar nu regeringen tillbaka ansökningarna till Bergsstaten, som är den myndighet som prövar frågor om mineralbrytning.

– Vi ska pröva ärendet från första början igen och kommer ta hänsyn till domen i en ny prövning, säger Åsa Persson, bergmästare på Bergsstaten.

Enligt henne kan myndigheten komma att begära kompletteringar från gruvbolagen.

– Men det är inte bestämt än utan det kommer ske ytterligare kommunikation, säger hon.

Förutom gruvan i Norra Kärr kommer även de planerade gruvorna i Viscaria, Kiruna kommun, Kallak, Jokkmokks kommun, och Eva, Arvidsjaurs kommun, att prövas på nytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.