Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katarina Bröms bygger bostäder i närheten där industribranden inträffade. Foto: SVT

Nya bostäder byggs nära industribranden – ”Attraktivt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Det byggs för fullt på Munksjöområdet i Jönköping. Frågan är hur lämpligt det är efter att den stora branden bröt ut i närheten av platsen.

Jönköpings kommun kallar projektet för Stadsbyggnadsvisionen 2.0. På Munksjöområdet i Jönköping har folk redan flyttat in och hela projektet beräknas stå klart år 2045.

Men efter den stora branden i torsdags så ställs frågan om hur lämpligt det är att bygga bostäder så nära industriområdet. Katarina Bröms är vd för Södra Munksjön som samarbetar med kommunen i projektet. Hon menar att det går inte att komma ifrån att olyckor kan hända.

”Ett rejält avstånd”

– Olyckor händer tyvärr. Sällan, men ibland. Vi har en rangerbangård här bredvid, mackar och gator med farligt gods. Det är klart att det kan hända saker. Men verksamheten hade tillstånd och det var inga konstigheter. Det var en olycka och på ett rejält avstånd, säger Katarina Bröms.

Är det lämpligt att bygga bostäder så nära den här typen av industrier?

– Ja, för det här är det absolut bästa läget vi har för en stadsomvandling. Det är ett attraktivt läge och nära stan.

Projektet har en godkänd detaljplan från 2018.

– Då prövar man alla risker som finns. När man har utrett allt och bedömer att det är hanterbart, då godkänner man planen. Man har rätt bygga ut efter planen och där är räddningstjänsten alltid med, säger Katarina Bröms.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer