Mats Holmstedt och Yvonne Alexandersson är oense gällande bostadsbygget i parken. Foto: SVT

Nya bostäder i park väcker starka reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

I Ekmarspark i centrala Tranås planeras det för nya bostäder, vilket har fått många Tranåsbor att reagera.

Tranås växer och fler bostäder behöver byggas. Nu har ett förslag tagits fram om att använda delar av Ekmarkspark till nya bostäder.

– Det är många som sagt att ”vi vill flytta där det är gångsavstånd ner till centrum” och då blir ju det här ett intressant läge, säger bygg- och miljönämndens ordförande Mats Holmstedt.

Starkt motstånd

Förslaget har väckt starka reaktioner bland många Tranåsbor. Tranås konstråd har aktivt arbetat för att förslaget inte ska gå igenom.

– Inkräkta inte på parken överhuvudtaget. Försök att k-märka den så att den får bevaras för våra barn och barnbarn framåt, säger Yvonne Alexandersson från Tranås konstråd.

Enligt det förslag som tagits fram är det ett bostadshus, två flyglar, samt en parkering för de boende som ska byggas och planen är att använda mark där det redan idag finns bebyggelser, bland annat ett hus och en tennisplan som är tänkt att läggas ned.

– Det är åtta procent av ett redan använt område som gör att vi kan utnyttja parken ytterligare, säger Mats Holmstedt.

Oron är stor

Men oron över att bostäderna ska förstöra parken är stor.

– Börjar man nagga i ena kanten kanske det blir mera, säger Yvonne Alexanderssson.

Det är oklart när beslut kommer att tas, men förmodligen senare i vår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.