Tanken med de extra pengarna är att göra det lättare för bussarna att ta sig fram i centrala Jönköping. Korsningen Kungsgatan och Klostergatan är idag ett ställe där bussarna hamnar i köer och blir försenade. Därför vill man ta bort övrig trafik från delar av Klostergatan, norr om den stora korsningen, och enbart låta bussar köra där. Foto: SVT

Nya bussgator och bilförbud planeras i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Det blir busstrafik på nya gator och på väster kommer det bli bilförbud på en sträcka. Det är några av planerna när Jönköpings kommun får 60 miljoner för att öka framkomligheten för kollektivtrafiken.

Kommunen beviljas 60 miljoner i stadsmiljöbidrag från Trafikverket för att bygga om vissa vägar och på så sätt göra det lättare för stadsbussarna att komma fram.

– Det är mycket positivt att vi får pengar från staten för att genomföra projekten vi ansökt för, eftersom det innebär att vi kan fokusera ytterligare på hållbart resande, säger Mona Forsberg (S), kommunalråd i ett pressmeddelande.

Förändringarna kommer genomföras fram till 2027 och några exempel på det som planeras är:

• Busstrafik flyttas från Slottsgatan till separerade körfält på Kanalgatan.

• Ett speciellt körfält för bussar skapas i mitten av Birkagatan på Österängen.

• Ett förbud för biltrafik införs på del av Klostergatan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.