Foto: SVT

Nya förhållningsregler för de som bor med covid-19-smittad person

Uppdaterad
Publicerad

Nya förhållningsregler i Jönköpings län införs idag som en åtgärd för att minska smittspridningen. Om en person som är smittad med covid-19 delar hushåll med andra personer betraktas de nu också som misstänkta fall av sjukdomen och ska stanna hemma.

De nya förhållningsreglerna innebär att gymnasieungdomar som bor tillsammans med vuxna och som har ett bekräftat fall av covid-19, ska stannna hemma från skola och arbetsplats under en vecka, det skriver Region Jönköpings län i ett pressmeddelande.

– Vi ser att smittspridningen ökar och därför har vi nu skyndat på införandet av förhållningsregler, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i pressmeddelandet.

Ska testas

Smitta mellan personer i samma hushåll är en av de vanligaste smittvägarna för covid-19, därför kan en åtgärd som denna ha bra effekt för att minska smittspridningen, menar smittskyddsläkaren.

Innan återgång till skola eller arbete bör prov för covid-19 tas. Yngre barn ska vara i förskola eller skola, men i övriga fall begränsa sina kontakter, ett exempel är fritidsaktiviteter, enligt Region Jönköpings län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer