Under fredagen häktades en man misstänkt för grovt narkotikabrott. Gripandet av mannen gjordes som en följd av polisens arbete mot de kriminella gängen i Värnamo. Foto: SVT

Nya gripanden efter våldsvågen i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Polisen grep under torsdagen två män misstänkta för grovt narkotikabrott. En av de båda männen häktades under fredagen misstänkt för grovt narkotikabrott. Gripandena skedde i spåren av den våldsvåg som varit i Värnamo den senaste tiden.

Gripandena av de båda männen skedde efter en tids insamlande av information, det uppger polisen och säger att de har skett i samband med det långsiktiga pågående arbetet i Värnamo.

– Vi jobbar mot den organiserade brottsligheten i Värnamo, inte bara för att stoppa den pågående konflikten. Och i det arbetet har det framkommit information som lett till gripandena, säger Tommy Thorngren, polisens pressansvarige i region Öst.

Våldsvågen i Värnamo

De misstänkta är 43 och 54 år och greps under lugna former i eller i anslutning till sina bostäder. I samband med det genomfördes också husrannsakningar där polisen fann vad som kan misstänkas vara en större mängd narkotika.

Häktades under fredagseftermiddagen

Männen anhölls och under fredagseftermiddagen häktades en den 43-årige mannen på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott. Den andre mannen släpptes på fri fot, misstanken mot honom kvarstår dock.

Den häktade mannen är känd som medlem i den kriminella organisationen Bandidos.

Just narkotikahandel har enligt polisen varit en av de underliggande orsakerna till konflikten i Värnamo, men vilka exakta kopplingar man misstänker vill Thorngren inte gå in på.

– Jag vill inte gå in på om de båda anhållna har varit direkt misstänkta i samband med den senaste tidens skjutningar eller sprängningar.

Kan det bli aktuellt med flera gripanden?

– Det är inte det första och troligen inte det sista i det pågående arbetet, säger Tommy Thorngren.

Polisen uppger att utredningen nu fortsätter och blir en del av polisens samlade arbete mot den organiserade brottsligheten i Värnamo.

I klippet nedan redogörs för andledningen till gängkonflikten i Värnamo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Värnamo

Mer i ämnet