Nya karantänsregler – så påverkas sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten meddelade under torsdagen att man gör vissa lättnader i reglerna kring familjekarantän. Vissa yrkesgrupper undantas liksom de som fått en tredje vaccinspruta och nyligen har haft covid. För sjukvården kan det innebära en viss lättnad då personal snabbare kan komma till jobbet, menar regionens hälso och sjukvårdsdirektör.

Symtomfria hushållskontakter som har tagit dos tre, har haft covid under de senaste tre månaderna eller är nyckelperson i en samhällsviktig verksamhet kan gå till jobbet eller skolan, det beskedet gav Folkhälsomyndigheten under torsdagen. Man sänker även antalet karantänsdagar från sju till fem dagar om man själv inte har symtom. Om man varit sjuk måste man vara helt symtomfri i två dygn.

Ett antal yrkesgrupper undantas från reglerna om karantän (se lista nedan), dock inte vårdpersonal. Däremot så kommer de fortsatt att få förtur till testning.

Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jönköpings län hoppas ändå att de nya reglerna gör att personal som varit sjuk eller som haft personer i sitt hushåll som varit sjuka, fortare kan komma tillbaka till sitt jobb.

– Vi hoppas att fler ska kunna komma tillbaka snabbare i tjänst, men alla som har varit sjuka måste testas, säger han till SVT.

Hör Bojestig i klippet ovan

Dessa yrkesgrupper är undantagna från karantänreglerna

  • Styrning och övervakning, felavhjälpande underhåll inom produktion, lagring, distribution av el, energigas och fjärrvärme/fjärrkyla.  
  • Nät och tjänsteövervakning/-styrning, incidenthantering, och felavhjälpning för transmissionsnät och accessnät inom infrastruktur för elektroniska kommunikationer.  
  • Styrning/övervakning, provtagning, för att upprätthålla produktion, lagring och distribution av dricksvatten och rening av avloppsvatten.  
  • Trafikledning, lotsning, sjötrafikinformationstjänst etc. för lufttrafik, sjöfart, järnväg och väg.  
  • Informations- och alarmeringscentraler som betjänar räddningstjänst, polis, omsorg och-/ eller hälso- och sjukvård.  
  • Kriminalvård och Migrationsverkets förvar.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.