Polisen vill inte lämna några kommentarer om uppgifterna att branden inte ska ha orsakats av blixtnedslag Foto: Simon Fredling Jack, SVT.

Nya uppgifter – brandorsak i Ansgariikyrkan fortfarande oklar

Uppdaterad
Publicerad

Ett blixtnedslag var inte brandorsaken som totalförstörde Ansgarrikyrkan, det rapporterar P4 Jönköping. Polisen berättar för SVT att de inte hittat några tecken på att branden ska ha varit anlagd.

I början av augusti drabbades Ansgariikyrkan i Vättersnäs i Jönköpings kommun av en kraftig brand. Byggnaden totalförstördes och många var på plats dagen efter för att se kyrkan som var utbrunnen.

P4 Jönköping har pratat med en person som ska ha sett en övervakningsfilm, som inte visar något tecken på att Ansgariikyrkan träffades av blixtnedslag. Men rök ska ha synts från krykans tak vilket kan ha uppfattats som ett ljussken, skriver radion på sin hemsida.

Brand Ansgarikyrkan Jönköping

Inte hittat några tecken på anlagd brand

Polisen slog tidigare fast att det rörde sig om ett blixtnedslag som orsakade branden i Ansgariikyrkan. Men idag vill polisen inte kommentera P4 Jönköpings uppgifter utan ber om att få återkomma.

– Men det jag kan säga idag är att det här inte förändrar någonting. Vi har inte hittat något tecken på att branden ska ha varit anlagd, säger Rickard Finndahl, förundersökningsledare vid polisen. Polisen ska under kvällen ha ett möte med församlingen.

Efter att SVT och andra medier rapporterade om polisens slutsats att branden ska ha orsakats av ett blixtnedslag var det flera läsare och tittare som vittnade om att det inte var någon åska under den aktuella kvällen och natten.

Se videoklippet från kyrkobranden i klippet nedan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand Ansgarikyrkan Jönköping

Mer i ämnet