Visa alla (3)
Visa alla (3)

Nyanlända ska få jobb i skogen

Publicerad

Nyanlända från Somalia, Eritrea och Syrien får sedan i juli möjlighet att skaffa sig kompetens för arbete inom de gröna näringarna. Detta i ett gemensamt projekt mellan Arbetsförmedlingen, Skogsstyrelsen och Nässjö lärcenter.

– Det här är väldigt roligt, jag gillar att vara ute i skogen och arbeta, säger Ahmed Almoahmad som flytt från Syrien.

Han är en av 32 nyanlända som utbildas i Vetlanda och i Nässjö.

– De får praktik och lära sig svenska språket samtidigt, säger Åsa Nilsson som är utbildningsledare på Nässjö lärcenter.

Finns jobb

Enligt initiativtagarna till projektet finns det ett stort antal nya jobb inom skogsbruket, jordbruket och trädgårdsnäringen. Samtidigt saknar många nyanlända personer grundläggande utbildning och erfarenhet för att få jobb.

– Samhället behöver bli bättre på att ta tillvara på nyanländas kompetens och det behövs nya vägar för att fylla den efterfrågan på arbetskraft som finns, säger Åsa Nilsson.

Därför genomför Arbetsförmedlingen, Skogsstyrelsen och Nässjö lärcenter sedan i juli en satsning i Jönköpings län, för att ge de nyanlända insikt i svensk arbetsmarknad, möjlighet till ökat självförtroende, gemenskap, ökad kompetens och en chans att komma in på arbetsmarknaden.

– Målet är att de ska öka sina möjligheter att få anställning inom den gröna sektorn, säger Åsa Nilsson.

Allemansrätten

– De har fått lära sig att skriva ett CV och inte minst grundläggande kunskap om allemansrätten och hur man hanterar de olika verktygen i skogen, berättar Åsa Nilsson.

– Jag hoppas verkligen att jag får ett jobb ute i skogen när jag är klar med den här utbildningen, säger Ahmed Almoahmad.

Hittills har deltagarna genomgått en grundutbildning i skogsbruk, gjort studiebesök på sågverk, massaindustri och lärt sig om naturvård. Samtliga har i dag körkort för röjsåg.

Sedan början av juli arbetar de i Nässjö och Vetlanda, med såväl röjning som skötsel av naturreservat, för Länsstyrelsen i Jönköpings län, Sveriges lantbruksuniversitet samt kommuner i Jönköpings län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer