Andreas Olsson på länsstyrelsen har inte gett upp hoppet om att fler lastbilar på E6 och riksväg 40 genom Jönköping ska kunna åka i en speciell elbilsfil. Foto: SVT

Nytt besked: Nej till elbilsväg för tung trafik i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Varje dygn kör över 3000 lastbilar genom Jönköping via E4:an och på riksväg 40. Länsstyrelsen hoppades genom sitt förslag kunna se till att minst hundra av dessa per dygn om två år skulle kunna köras på el och laddas samtidigt. Ett förslag som nu läggs på is, i alla fall för ett tag framöver.

SVT Nyheter Jönköping har tidigare berättat om projektet Elvägspilot Jönköping. Projektet grundar sig i att trafikverket skulle välja ett antal sträckor i Sverige där man ville bygga ett antal större pilotvägar för att testa att låta eldrivna lastbilar laddas på vägen.

– En nyckel var ju att staten då skulle finansiera med 50 procent upp till en viss nivå av den här infrastruktursatsningen och resten skulle finansieras av privata aktörer. Att nu göra detta med bara privata aktörer är inget alternativ innan det finns några färdiga storskaliga pilotvägar, säger Andreas Olsson på länsstyrelsen till SVT Jönköping efter att beskedet om att just deras förslag inte blir av.

Ser positivt på projektets framtid

Andreas Olsson är säker på att trots att Trafikverket valt att testa systemet på andra platser i Sverige så kommer det att bli verklighet även i Jönköping.

– Jag är helt övertygad att det här är framtiden, det finns kostnads- och miljöfördelar med att gå över till att elektrifiera tunga transporter, säger han.

Vad händer med projektet hos er just nu?

– Vi avvaktar nu och grupperingen som arbetade fram förslaget har såklart avvecklats, men vi hoppas på att det ska bli verklighet i framtiden. Vårt förslag var inte dåligt, bara lite för komplicerat jämfört med andras.

Trafikverket har valt fem andra platser i Sverige där man ska testa att bygga elvägar för lastbilar som ska kunna laddas under tiden de kör. Vilka dessa platser är har ännu inte offentliggjorts.

Såhär sa Andreas Olsson på länsstyrelsen om projektet tidigare under våren:

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Andreas Olsson, energi- och klimatstrateg på länsstyrelsen i Jönköping tror att laddningsbara körfält är nödvändigt i framtiden. Foto: SVT / Kristin Renulf

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer