Foto: SVT

Nytt hus för blåljusen i Aneby

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Aneby beslutade på måndagskvällen om att bygga ett nytt hus för kommunens blåljusverksamhet. Den nya lokalen ska innehålla både räddningstjänst, polis och ambulans.

Den nuvarande brandstationen i Aneby byggdes redan 1971 och uppfyller i dag inte många av de krav som ställs trots några renoveringar under åren som gått.

Bygga nytt

Kommunen har utrett om de gamla lokalerna skulle renoveras och byggas till för 12,5 miljon kronor, men har i stället gått på linjen att bygga nya lokaler.

– Om vi bygger nytt kommer vi också få plats med en ambulans om regionen skulle besluta om att vi ska ha en sådan, säger Lars-Erik Fälth (C), ordförande i komunstyrelsen.

Och enligt honom finns det behovet.

– Jag tror att vi har längst inställelsetid för ambulansen i hela länet. Skulle vi få en ambulans på dagtid skulle vi kunna få ner inställelsetiden, vilket skulle öka tryggheten för invånarna här, säger Lars-Erik Fälth.

Den nya lokalen för kommunens blåljusverksamhet ska byggas på Lövsta industriområde (Sågen 1) och budgeten för bygget ligger på 21 miljoner kronor.

Klart hösten 2018

Kommunen skriver på sin hemsida att man i de nya lokalerna kommer att ha möjlighet att samordna verksamheten och kunna genomföra utbildningar och övningar utomhus i anslutning till stationen. Det kommer även finnas möjlighet att ha en krisledningscentral i lokalerna.

Byggstart väntas nästa sommar och sommaren eller hösten 2018 är förhoppningen att lokalerna ska vara klara att börja användas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer