Smålands Fotbollförbund, Smålands Innebandyförbynd och RF SISU Småland jublar över beskedet att regeringen delar ut 400 miljoner i extra uppstartsstöd under pandemin. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Idrottsrörelsen välkomnar besked om nytt miljonregn

Uppdaterad
Publicerad

Idrotten i landet får 400 miljoner kronor till i extra uppstartsstöd, det meddelade regeringen under tisdagen. Ett besked som togs emot med glädje på RF SISU Småland.

– Det är givetvis jättebra och jättepositivt för svensk idrott, säger Rickard Strandberg, distriktsidrottschef RF SISU Småland.

Pengarna, de 400 miljonerna som regeringen delar ut, kommer gå direkt till specialförbunden, så som hockey, fotboll, ridsport och kampsport med flera. RF SISU Småland kommer sedan att vara med och hjälpa till och stötta föreningarna i länet.

– Återstarten efter pandemin kommer att ta tid så den kommer vi få jobba länge med, säger han.

I klippet  ovan berättar Rickard Strandberg vilka konkreta åtgärder som måste till för att få tillbaka ungdomarna.

Kraftig minskning under pandemin

Under pandemin har aktivitetsnivån minskat med 20 procent hos barn och unga inom idrotten och för personer med funktionsnedsättning med omkring 50 procent, enligt regeringen.

– Siffrorna visar att vi har en jätteutmaning i svensk och småländsk idrott att få tillbaka dem. Vi måste hjälpa till att stimulera och vara bollplank till föreningarna så att verksamheten kommer igång igen.

Regeringen har tidigare under pandemin tillfört idrotten 3 455 miljoner i kris- och uppstartsstöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.