Foto: SVT

Nytt mountainbikespår invigs i Stensholm

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att cykla mountainbike har ökat. För att möta efterfrågan har Jönköpings kommun anlagt ett bostadsnära mountainbikespår i Stensholm i Huskvarna. Under tisdagen invigdes det.

– Vi ser ett allt större intresse. Jönköpings kommun har en ambition att vara en cykeldestination och till och med ett nationellt cykelcentrum. Vi kan inte som kommun överlåta allt till föreningarna, utan måste också ta ett visst ansvar, säger Martin Funk, enhetschef på Jönköpings kommun i ett pressmeddelande.

IKHP nöjda

Det nyanlagda spåret i Stensholm ligger precis intill skolan.

– Detta är kanonbra för oss. På våra klubbträningar är vi över 200 deltagare och då blir det ganska trångt på våra befintliga spår. Nu kan vi sprida ut oss på ett bättre sätt så att ingen känner sig undanträngd på IKHP-området, säger Göran Johansson, ledare i IKHP som också har varit med och hjälpt kommunen med dragningen av det nya spåret.

Fler mountainbikespår

Och enligt Jönköpings kommuns friluftsstrateg, Lisa Bergström, kan det bli fler cykelspår runt om i kommunen i framtiden.

– Det kommer absolut att bli fler. Efterfrågan är mycket stor. Men vi måste samtidigt vara rädda om naturen. Vi ska varken störa eller förstöra, men cykling är relativt skonsam mot naturen. Fler får lättare att hitta ut i naturen och trycket blir inte så högt på de platser som erbjuder cykelspår i dag, säger Lisa Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.