Hör Mats Bojestig, hälso och sjukvårdsdirektör, berätta om utmaningen att klara det nya scenariot för en kommande coronatopp i länet. Foto: SVT

Nytt tuffare coronascenario för länet

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten har nu skruvat upp scenariot för en kommande coronatopp i Jönköpings län. Det tidigare scenariot angav att det kunde krävas 180 vårdplatser för coronapatienter. Nu visar det nya scenariot 370 platser.

Det tidigare scenariot utgick från Wuhan i Kina och visade att det kunde krävas 120 vårdplatser och 40-50 intensivvårdsplatser vid en coronatopp i länet. Det nya scenariot har fått med Italiens utveckling i beräkningen, vilket gör att scenariot nu visar att det kan krävas över 300 vårdplatser och 60 intensivvårdplatser.

Kan öka snabbt

– Det nya scenariot är mycket svårare att lösa. Det är en väldig ansträngning att klara 300 vårdplatser med personal, och vi kan ännu inte bedöma om vi kommer att klara det, säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör region Jönköpings län.

Corona Jönköping

Redan till påsk räknar sjukvården med att antalet intagna covidpatienter i länet kommer att öka från nuvarande 50-tal till ett 100-tal. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet