Målade ytor vid järnvägsspåren har ersatts av taktila plattor. Det är alltså de räfflade plattorna. Foto: TrafikverketVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ökad tillgänglighet på länets tågstationerna: ”Se till att ingen väljer bort tåget”

Uppdaterad
Publicerad

Under åtta års tid har Trafikverket arbetat med att rusta upp tillgängligheten på tågstationerna i Jönköpings län. I november färdigställdes arbetet på Eksjö station.

– Alla ska kunna resa med tåg och även byta till ett annat resslag, även om du har en funktionsnedsättning, säger Peter Bjers, projektledare på Trafikverket.

Arbetet med att öka tillgängligheten på flera tågstationer i södra Sverige är nu klart. Det handlar om bland annat ombyggnad av hissar, ledstråk till plattformarna för synskadade, bättre belysning och nya bänkar.

Nu i november blev arbetet på Eksjö station klart. Sävsjö, Tranås, Nässjö, Huskvarna, Jönköping, Habo, Bankeryd och Mullsjö har tidigare också fått en upprustning för ökad tillgänglighet. Generellt har de stora bristerna på tågstationerna tidigare varit att det saknats taktila ledstråk.

På skyltar finns nu också taktil skrift eller punktskrift som det också kallas. Foto: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer