Gunnar Dahlqvist är verksamhetschef på Hela Människan och han menar att det ökade trycket främst kommer från kvinnor och yngre människor. Foto: Ellinor Eke-Göransson

Ökat tryck på Hela Människans boende för hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

Antalet utsatta människor som behöver stöd hos omsorgsboendet Hela Människan i Jönköping har stigit under en lång period. Nu handlar ökningen främst om att det är kvinnor och yngre människor blir hemlösa.

– Varje människa har fler behov än vad man haft tidigare, säger Gunnar Dahlqvist som är verksamhetschef.

Trycket på omsorgsboendet har varit enormt under hösten vilket gjort att de akutboende som finns har varit fullsatta varje natt.

– Tittar vi på hela vår verksamhet möter vi nog ett hundratal människor varje dag, säger Gunnar Dahlqvist.

Varför tror du behovet har ökat?

– Framförallt tror jag det handlar om att få till kontakten med myndigheter. Mår man dåligt är det svårt, då behöver man stöd och hjälp i den organisatoriska djungeln som finns, säger han.

Ökat stöd

Tidigare i somras fick Hela Människan akut extra stöd från kommunen.

– Det betyder ofantligt mycket, säger Gunnar Dahlqvist.

Dessutom tog individ- och familjeomsorgsnämnden tog nyligen beslut om utökad ersättning till organisationen på 700 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.