Användandet av cykelhjälmar ökar i länet, i klippet berättar Nässjöborna vad de tycker om det. Foto: SVT

Ökat användande av cykelhjälm i länet

Uppdaterad
Publicerad

Användandet av cykelhjälm ökar i Jönköpings län. 39 procent av länets vuxna använder hjälm, motsvarande siffra låg på 16 procent år 2013.

60 procent av barnen använder cykelhjälm idag, medan siffran år 2013 låg på 55 procent. Barnens användande av cykelhjälm i länet tillhör ett av de bästa resultaten i landet enligt senaste mätningen.

– Det är jättebra, det går så snabbt när olyckan väl är framme så det är viktigt att skydda sig, säger Nässjöbon Leif Andersson.

Från förra årets mätning har cykelhjälmsanvändandet hos vuxna ökat med fyra procentenheter medan det hos barn ökat med en procentenhet, visar trafiksäkerhetsorganisationen NTF:s senaste mätning.

– Varje år som går åt rätt håll är bra, men det nationella målet ligger på 80 procent så vi är inte nöjda än, säger Daniel Kvarnström, verksamhetschef på NTF Jönköping.

Viktigt att sprida information

Daniel Kvarnström berättar att det handlar mycket om att prata om vinsterna med att använda cykelhjälm och att sprida information kring riskerna.

– Jag tror att tillverkare av cykelhjälmar har bidragit en hel del till att det har blivit en ökning både bland barn och vuxna. Det finns så många olika alternativ idag, exempelvis de nya uppblåsbara hjälmarna, säger Daniel Kvarnström.

I klippet ovan får ni höra vad Nässjöborna har att säga om det ökande cykelhjälmsanvändandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.