Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vandalisering av busskurer har ökat senaste månaderna i länets kommuner. Foto: SVT

Ökad vandalisering av busskurer – igen

Uppdaterad
Publicerad

Senaste månaderna har det skett en ökning av antalet vandaliserade busskurer i Jönköping län. Det är ett problem som har varit återkommande under flera år. Främst är det skadegörelser som klotter och krossade glasrutor som är problemet.

Vandalisering av busskurer i Jönköping län har ökat i flera av kommunerna de senaste månaderna. Många glasrutor vid olika busshållplatser har krossats eller klottrats ner.

– Det kommer och går i omgångar, men det är oftast på samma sträckor det förekommer, säger Görgen Olofsson, enhetschef på gata, skog, park och planering på tekniska kontoret i Jönköping.

Han förklarar att vandaliseringen kostar strax under miljonen varje år för skattebetalarna, pengar som skulle kunna gå till andra saker.

Ökat i flera kommuner

Antalet skadegörelser har inte bara ökat i Jönköping, utan även Nässjö kommun har sett en klar ökning den senaste månaden.

– Vi har sett en stor ökning av både klotter och sönderslagna rutor i busskurer den senaste tiden. Folk har snott säkerhetshammare från bussarna för att använda till att slå sönder glasrutorna vid busshållplatser, berättar Jonas Funkquist, trafikingenjör Nässjö kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer