Olycka på Nissastigen år 2017. Foto: Arkivbild/Henrik Åslund

Olycksdrabbade vägen ska byggas om

Uppdaterad
Publicerad

Nu är arbetet inför att bygga om riksväg 26 mellan Smålandsstenar och Gislaved igång. Det är en olycksdrabbad sträcka och igår kväll omkom två personer i en krock mellan en bil och en lastbil.

Riksväg 26, eller Nissastigen, är en sträcka som Trafikverket pekat ut med brister i trafiksäkerheten. Det sker fler viltolyckor där än genomsnittet, enligt deras utredning, och det saknas mitträcke. På onsdagskvällen omkom två personer i en frontalkrock på sträckan. Nu har arbetet inletts med att på sikt bygga om vägen.

Bland annat ska samråd med invånare ske för att få in eventuella invändningar mot projektet och så måste en hel del kontroller göras av hur exempelvis naturen påverkas.

Riksintressen som pekas ut är naturvård, natura 2000, kulturmiljö, totalförsvar, flyg och kommunikation. Exempel på det som ska byggas om är en breddning av vägen och att göra den till en mötesfri väg. Vilstängsel längs med hela sträckan och att stänga mindre anslutningar till vägen.

Byggstart beräknas ske år 2026.

Syfte med att bygga om vägen

• Förbättra trafiksäkerhet och framkomlighet för oskyddade trafikanter och fordonstrafik.

• Vägen är idag 8 meter bred med en hastighet på 80 km/h och har relativ låg plan- och profilstandard. Sträckan saknar idag mittseparering.

• På sträckan sker fler viltolyckor än genomsnittet.

• Skyddet för Smålandsstenars vattentäkt behöver ses över.

• Det finns ett stort antal korsningar och anslutningar vilket minskar trafiksäkerheten och framkomligheten.•Oskyddade trafikanter får i dag färdas utmed landsvägen

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.