Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du boenden och personal på Junegården i Jönköping berätta vad det betyder för dem att besöksförbudet som varat i ett halvår hävs 1 oktober. Foto: SVT/Johannes Tolf

Om några dagar hävs besöksförbudet på äldreboendena

Uppdaterad
Publicerad

Den första oktober tas besöksförbudet på äldreboendena bort – ett beslut Folkhälsomyndigheten håller fast vid trots att smittspridningen nu ökar på sina håll i Sverige. Samtidigt välkomnas de hävda restriktionerna av många äldre.

– En del har mått dåligt och gråtit mycket. Det har varit en jobbig tid, säger Susanne Stenebrand som arbetar på Junegården i Jönköping.

När SVT på behörigt avstånd får träffa några boende på Junegården är det många som ser fram mot torsdag, då besöksförbudet upphör.

– Jätteskönt ska det bli. Och roligt, säger Mona Zinnerfors som under förmiddagen roade sig med att spela bingo tillsammans med några andra boenden.

Hon tar en paus från spelandet för att kunna svara på några frågor om hur tiden med besöksförbud varit och vad det betyder för henne att anhöriga snart får gå in på äldreboendet.

I klippet hör du fler reaktioner från boenden och personal på äldreboendet Junegården angående att besöksförbudslappen vid entrén snart plockas bort.

Förbud under ett halvår

I kommunerna i Jönköpings län pågår nu de sista förberedelserna för att öppna upp äldreboendena för besökare igen, ett halvår efter att restriktionerna  infördes.

– Vi förstår att många har längtat både efter att besöka och att få besök. Nu är det viktigt att vi alla hjälps åt att genomföra besöken på ett ansvarsfullt sätt, så att vi inte riskerar att sprida smitta, säger Ulrika Gustafson, omsorgschef i Värnamo kommun, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet