Foto: Bosse Carlqvist

Omfattande datahaveri på Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Någon form av datahaveri drabbade på måndagen Arbetsförmedlingen. Enligt Andreas Appelberg, sektionschef i Jönköping, handlar det om ett nationellt problem och felsökning pågår.

Det var under förmiddagen som problemen startade. Det är svårt att komma åt de arbetssökandes material i datorerna och det har skapat en del väntetider. Enligt Arbetsförmedlingens hemsida är det också svårt för den som arbetar med material på sajten, på grund av störningarna i datatrafiken.

– I nuläget har jag ingen mer information om vad som orsakat det här eller exakt när det kan vara löst, säger Andreas Appelberg, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Jönköping vid 12-tiden.

Skapar störningar i verksamheten

Han beskriver att omkring 25 kunder på kontoret i Jönköping har drabbats vid sina besök.

– De får nu personliga samtal med handläggare, men det är alltså svårt att komma åt deras material i datorerna. Vi har en del manuella system för det här, men det har inte riktigt kommit igång ännu, säger Andreas Appelberg.

Enligt Arbetsförmedlingens presstjänst så ligger inte verksamheten helt nere på grund av problemen. Några av Arbetsförmedlings applikationer på webbsidan går ner i hastighet med tio sekunder. Vad felet beror på är oklart och felsökningen fortsätter även under måndagseftermiddagen. Förhoppningen är att problemen ska vara lösta under dagen, allra senast i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.