Lilian Elmqvist, områdeschef på Socialtjänsten i Jönköpings kommun. Foto: Linda Mathillas/SVT

Områdeschefen om kritiken efter Gicafallet: ”Det är allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

– Det man har hittat har man ju hittat i utredningen. så det måste vi ta på allvar, säger Lilian Elmqvist, områdeschef på Socialförvaltningen i Jönköpings kommun, till Uppdrag Granskning.
Bakgrunden är internutredningen där Socialtjänsten kritiseras för att inte ha fångat upp den 16-åring som dömdes för misshandeln av EU-migranten Gica i Huskvarna.

Utredaren riktar nu skarp kritik mot den egna verksamheten och konstaterar att socialtjänsten brister i att fånga upp och erbjuda insatser till ungdomar som är i riskzonen för att använda ”ett utåtagerande och våldsamt beteende.

– Om man inte åtgärdar de här bristerna så kan det ju drabba fler, därför måste vi förbättra det, säger Lilian Elmqvist.

Socialtjänsten kritiseras bland annat för att dokumentationen har varit bristfällig och svårtillgänglig för den personal som arbetar med den här typen av frågor.

Reportaget En tiggares död sänds onsdag 16 januari. Du kan se det redan 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet "Gica"

Mer i ämnet