Korta ärmar, korta naglar och inga smycken. Viktiga hygienregler som sjukhusen hittills varit bättre på än kommuner och primärvård, konstaterar hygienläkaren Amelie Magnander och hygiensjuksköterskan Karoline Johansson på Smittskydd i Jönköping. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Omsorgspersonal dåliga på hygienregler

Uppdaterad
Publicerad

Rätt kläder kan vara avgörande för att hindra smittspridning inom vården. På sjukhusen i länet har det arbetats med detta länge, men på kommunal nivå ligger man efter, konstaterar smittskyddsläkare.

– Vi ser personal som arbetar i sina egna jeans, säger hygiensjuksköterskan Karoline Johansson.

Från januari 2016 gäller samma regler kring hygienen för all vårdpersonal. Enligt smittskyddsläkare och hygienläkare är sjukhusen bra på att följa hygienkraven, men inom kommunal vård och inom primärvården behöver det bli bättre.

– Det är väl det här att man ibland glömmer att sprita händerna före man tar i patienter eller andra vård- omsorgstagare. Och så är det ibland att man inte följer klädreglerna till punkt och pricka, säger Amelie Magnander, hygienläkare på länssjukhuset Ryhov.

Hon får medhåll av hygiensjuksköterskan Karoline Johansson.

– Vi har ju fortfarande lite utmaningar inom primärvården, där följsamheten till klädreglerna inte alltid är hundra procent. Vi ser omvårdnadspersonal som jobbar i egna jeans till exempel, berättar hon.

Värnamo satsar på hygienen

Värnamo kommun är en av de kommuner i landet där man nu satt fokus på frågan och arbetar för att komma upp i samma hygieniska nivå som sjukhusen. Där får nu all vårdpersonal kläder som går på cirkulationstvätt och man har infört speceilla hygienombud som ska se till att anställda gör rätt.

Anette Claesson, sjuksköterska i Värnamo kommun.

– Det har varit si och så, man har inte insett vikten av att använda kläderna, nu skärper vi tonen, säger Anette Claesson, sjuksköterska i Värnamo kommun.

Det finns några saker som är viktiga att tänka på: Korta ärmar på kläderna, inga smycken som ringar eller armband, korta naglar och uppsatt hår. Detta är några sätt att skydda att bakterier och virus sprids från vårdpersonal till vårdtagarna.

Mätningar

I Regionen har man i omkring tio års tid gjort mätningar kring hur hygienregler följs och vilken effekt det har och nu hoppas Värnamo kommun kunna bättra sig.

– Jag tror säkert att vi kan nå upp till samma höga nivå som Regionen, säger Anette Claesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.