Hör hur sjukvårdsdirektör Martin Takac ser på att planerade operationer ställs in i Jönköping och hur planen ser ut i Värnamo och Eksjö. Foto: Gustaf Söderström/SVT/Pressbild

Operationer i Jönköping ställs in från och med måndag

Uppdaterad
Publicerad

På grund av den ökande beläggningen av covidpatienter på intensivvårdsavdelningen, IVA, i länet utökas antalet platser på covid-IVA i Jönköping till åtta platser. Det innebär att de flesta planerade operationerna återigen ställs in på länssjukhuset Ryhov.

– Tyvärr måste vi ta det här beslutet för att kunna ta hand om de som blir allvarligt sjuka i covid, säger Martin Takac, sjukvårdsdirektör kirurgisk vård.

Totalt kommer det nu finnas tolv covid-IVA-platser i länet. Två finns i Värnamo, två i Eksjö och från och med måndag utökar Ryhov sin separata så kallade kohort till åtta platser. Nästa steg är tio platser, vilket är det planerade maxtaket.

Corona Jönköping

Det här påverkar alltså planerade operationer. I Värnamo och Eksjö kommer de att kunna genomföras i princip som tänkt, men i Jönköpings ställs mycket in.

– Vi går ner från tio operationssalar till fem i Jönköping. Vi kommer göra akut kirurgi och cancerkirurgi, säger Martin Takac.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet