Johan Gustafsson. Foto: TT

Organisation ger upp försöken att få Johan Gustafsson fri

Uppdaterad
Publicerad

Den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers ger nu upp försöken att få kidnappade Johan Gustafsson från Värnamo fri. Organisationen skriver på sin hemsida att de nått ”en återvändsgränd” i förhandlingarna.

Gift of the Givers blev kontaktade av sydafrikanen Stephen McGowns och Johan Gustafssons familjer 2015 och organisationen uppger att de försökt förhandla med kidnapparna i islamistgruppen Aqim i Mali sedan dess.

LÄS MER: Detta har hänt

I ett långt uttalande på sin hemsida förklarar nu Gift of the Givers varför de ger upp försöken att få McGown och Gustafsson fria.

Organisationen uppger att deras förhandlare åkte till Mali och lyckats få kontakt med två personer som förmedlade kontakt med Aqim.

”Allt vi lyckades med var att sänka lösensumman från 20 miljoner euro till 8,5 miljoner, en summa som ingen av familjerna har råd att betala”, skriver Gift of the Givers.

- Vi har försökt på alla möjliga sätt att försöka få ner lösensumman till noll. Vi har gått via traditionella ledare, folk ute i byarna. Men det har inte gått, säger Imtiaz Sooliman, Gift of the Givers.

Vädjar till kungen

Eftersom organisationen arbetat för ett ovillkorligt frigivande av de båda kidnappade männen avslutar de sina försök att förhandla, men uppger att familjerna nu istället kommer vädja till kungen av Qatar om hjälp.

– Han har lyckats förut med att få loss gisslan. Och han är den som har det största inflytandet i regionen, säger Imtiaz Sooliman.

Johan Gustafsson och Stephen McGown kidnappades i Mali den 25 november 2011 under en motorcykelsemester.

LÄS MER: Systern om sista budet till kidnapparna

De har suttit fängslade i 2.000 dagar idag.

”Saknar honom jättemycket”

Johan Gustafssons syster, Victoria Gustafsson, säger till TT att hon räknar dagarna som brodern varit borta och ser det som att varje dag är en närmare frigivning.

– Jag vill påminna om att han fortfarande finns där och att vi saknar honom jättemycket. Det är tomt och tyst.

Alla signaler genom åren tyder på att Johan Gustafsson och Stephen McGowan behandlas väl, säger hon.

– Men tiden har de nog fått en relation till kidnapparna och kan kommunicera med dem.

Och familjen hemma i Sverige mår trots all oro bra.

– Vi möts hela tiden och peppar varandra när någon halkar efter. Det känns bra, man får leva på, säger Victoria Gustafsson till TT.

SVT söker Johan Gustafssons familj för en kommentar.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet