Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Axel Elmblad tog hem JVM-guld i Portugal. Hör honom berätta om upplevelsen i videoklippet ovan. Foto: Svenska orienteringsförbundet

Axel Elmblad från Gnosjö vann guld i JVM och på O-ringen

Uppdaterad
Publicerad

Axel Elmblad från Åsenhöga tog hem guld i JVM i Portugal tidigare i somras. I helgen är det dags för nästa tävling för orienteraren som tävlar för Bredaryds SOK.

20-åringen vann JVM-guld i sprint på tävlingen i Portugal i juli. Några av loppen flyttades dock till november eftersom de inte kunde hållas på grund av brandrisk.

Även på O-ringen i Uppsala blev det en första placering för Axel Elmblad när han tog hem guldmedaljen i klassen H20 elit.

– JVM-guld är det största jag kan vinna, så det slår väl hårdast. Men O-ringen är också stort, det håller på i många dagar och det är tufft att vara jämn hela tiden, säger Axel.

Från junior till senior

Alex Elmblad och JVM-guldmedaljen. Foto: SVT

Axel Elmblad bor i Åsenhöga i Gnosjö kommun och började med orientering för ungefär 15 år sedan. De första åren tillhörde han OK Stigen men tävlar nu sedan många år för Bredaryds skid- och orienteringsklubb, BSOK. Han tänker fortsätta att satsa på orienteringen.

Nästa år fyller han 21 och går då från junior till senior.

– Jag har märkt att det inte är så stora skillnader att vara på den nivån, fysiskt och tekniskt. Men det svenska landslaget håller väldigt hög klass så det kommer vara tufft att slå sig in på en världscup eller så. Men jag hoppas att jag kan göra det.

Närmast väntar stafett i ungdomens 10-mila som går av stapeln under helgen i Ulricehamn.

Hör Axel berätta i klippet om varför han är så framgångsrik.

Fotnot: Axel Elmblad kunde inte vara med på helgens tävling på grund av sjukdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.