Magdalena Sandgren är bibliotekarie i Malmbäck Foto: SVT

Oro i Malmbäck när politikerna vill flytta biblioteket

Uppdaterad
Publicerad

Många Malmbäcksbor är oroliga för att politikerna vill flytta Medborgarkontoret och biblioteket till livsmedelsbutiken på orten. De menar att det skulle försämra servicen och på onsdagskvällen håller politikerna ett möte med invånarna för att diskutera frågan.

Idag är medborgarkontoret och biblioteket placerat i en del av Malmbäcks skola, tillsammans med skolbiblioteket. Förslaget som kommunen lägger fram innebär att livsmedelsbutiken ska bygga ut 30 kvadratmeter där det ska få plats medborgarkontor, bibliotek samt ett café. Det betyder att ungefär 8 000 – 9 000 böcker kan bli drygt 250 böcker.

- Det behövs en mångfald bland böckerna på ett bibliotek, det tror jag är orimligt på så få böcker, säger Josefin Gunnargård. Hon fortsätter berätta att ett annat alternativ skulle vara att flytta verksamheten till den kyrka som är belägen i centrum av byn.

Liknande lösningar kan ske på andra orter

Orsaken till att politikerna vill flytta verksamheten är framför allt för att skolan behöver lokalerna, men också en generell översyn när det gäller medborgarkontoren. Liknande lösningar kan komma att ske i Anneberg, Bodafors och Forserum.

- Det är ett ”win-win-läge” där man även förstärker butiken och kopplar en funktion från kommunen till en näringsidkare, säger Anders Karlsson (C), kommunalråd Nässjö.

”Jag kan se en vinning”

Butiksägaren Peter Torstensson säger han vill göra det som passar bäst för invånarna på orten, men är också villig att bygga ut sin butik för att kommunens förslag ska gå igenom.

- Jag kan se en vinning i att det förmodligen kommer komma fler besökare till medborgarkontoret och biblioteket som annars inte hade besökt biblioteket, säger Peter.

Vet inte om hon får behålla jobbet

På grund av dålig kommunikation vet Magdalena Sandgren som är bibliotekarie i dagens läge inte ens om hon kommer få behålla jobbet. Hon är därmed rädd för att kunskapen som bibliotekarier har kommer försvinna helt om skolbiblioteket blir obemannat.

- Helst av allt skulle jag se att det får vara kvar som det är nu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.