Foto: SVT

Orsaken till gasläckan i Asecs fortfarande oklar

Uppdaterad
Publicerad

Vad som orsakade utsläppet i köpcentret i Jönköping på fredagen är inte fastställt. Inte heller vad det är som funnits i luften.

Under fredagen började besökare i köpcentret Asecs i Jönköping att hosta och till och med svimma. Alla med symptom på andningsvägarna, retningar i halsen eller svårigheter att andas. Orsaken sas vara att koldioxid läckt ut från en läskmaskin på en restaurang.

Efter ytterligare undersökningar under fredagkvällen är den teorin avskriven. Även kyl- och ventialtionssystem har undersökts och avskrivits som källor.

Göran Melin. Foto: Pressbild

– Vilket ämne som har funnits i luften har vi nuläget inte haft möjlighet att reda ut, säger Göran Melin, biträdande räddningschef.

Fortsätter utreda

Både räddningstjänst och polis fortsätter att utreda parallellt, men om inga nya uppgifter framkommer tror Melin att det kan bli svårt att fastställa såväl ämnet som orsaken till att det läckt ut.

– Nästa steg är att undersöka de som förts till sjukhus och ta prover för att se om det finns några förhöjda värden, men det kan ta dagar innan det har analyserats, säger Björn Öberg, vakthavande befäl på polisen.

Avspärrningarna i köpcentret hävdes vid 18-tiden på fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.