Sammanlagt 11.003 personer kallas till mönstring. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Över 400 personer från länet kallas till mönstring

Publicerad

Under den här veckan kommer över 400 ungdomar från Jönköpings län födda 2000 få veta om de kallas till mönstring. Totalt kallas 11 003 personer från hela landet.

Drygt 93 000 ungdomar födda år 2000 fick under april och maj ett brev från Rekryteringsmyndigheten med inloggningsuppgifter till ett webbaserat frågeformulär, det så kallade mönstringsunderlaget.

Myndigheten har nu sammanställt underlaget och utifrån uppgifterna, samt Försvarsmaktens behov, bedömt vilka som ska kallas till mönstring, skriver Rekryteringsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Över 400 från länet

Från Jönköpings län kallas 302 män och 115 kvinnor, totalt 417 personer. Från hela landet kallas totalt 11 003 personer. De som kallas till mönstring har i mönstringsunderlaget uppgett att de inte har några kroniska sjukdomar eller skador. De har också svarat att de inte är negativa till att göra grundutbildning med värnplikt.

– Även i år har många fler än de ungdomar vi kallar till mönstring förutsättningar att klara en värnpliktsutbildning och tjänstgöra på någon befattning i det militära försvaret. Det är glädjande att så många har förutsättningar och visar intresse, men just nu har vi behov av att mönstra cirka 11 000 personer. Vi vill uppmuntra dem som inte blir kallade till mönstring, men som fortsatt är intresserade, att söka frivilligt till grundutbildning med värnplikt via Rekryteringsmyndighetens webbplats. Om man vill engagera sig i försvaret på annat sätt finns också de frivilliga försvarsorganisationerna, skriver Christina Malm, generaldirektör på Rekryteringsmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.