Hönsen på bilden är inte från hönsgården i artikeln. Foto: TT

Över 500 höns letar nya hem i Jönköping

Publicerad

Hönsen lägger inte längre ett ägg om dagen och är därmed inte lönsamma längre. Ingrid Brakhya, som bland annat varit engagerad i Djurens vänner, letar nu därför nya hem till hönsen där de kan få pensioneras.

När hönsen blir över ett och ett halvt år gamla lägger de färre än ett ägg om dagen. Äggproducenten vill därför göra sig av med hönsen eftersom de nu kostar för mycket. Ingrid Brakhya lärde känna hönsägaren när hon handlade ägg hos honom och hon har tidigare varit med och räddat hundratals höns från slakt.

Äggproducenten ska den här gången också pensionera sig själv och han är tacksam för att han får hjälp med att omplacera hönsen och slipper slakta dem. Han vill dock vara anonym eftersom han tidigare har fått påhälsningar av aktivister.

Upprop för hönsen

Ingrid Brakhya har publicerat ett inlägg i sociala medier där hon efterlyser hem till hönsen. Den 30 december är det meningen att alla höns ska flytta.

— Intresset har varit mycket stort och hittills har 25 familjer bett om att få 10 till 25 höns var, säger Ingrid Brakhya, som är från Huskvarna.

— Jag tycker att det är synd att djuren ska slaktas när de är så unga, det finns ingen anledning att göra det. Det är

Ingrid Brakhya Foto: Sandra Wennergren/SVT

friska djur och de kan leva i många, många år till.

Om en höna har det bra kan den leva i över tio år. Och den ger fortfarande ägg, även om det kanske minskar till ett ägg var tredje dag.

Höns som husdjur

I Jönköpings kommun är det tillåtet att ha upp till fyra höns i trädgården som husdjur.

— Det krävs att man har någonstans för dem att bo , gärna ett litet vinterbonat hägn där de kan gå trygga för rävar på natten eller om man är på jobbet. På dagtid kan de gå fritt i trädgården och sprätta, säger Ingrid Brakhya.

Hon menar att det finns fler fördelar med att ha höns i trädgården.

— De bidrar till att gödsla i trädgården och dessutom äter de upp mördarsniglar.

Ingrid Brakhya är förstås noga med att hönorna kommer till bra hem och kontrollerar noga de som tar emot hönor.

— Jag vill att de skickar bilder till mig på sina inhägnader och hönsgårdar. Jag gör även en del hembesök. Sen är det ofta vänners vänner det handlar om och då vet man förhoppningsvis att det är bra familjer, säger Ingrid Brakhya.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.