Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Lindkvist och Elvira Turesson hade gärna sett att det varit mindre folk på bussen från Barnarp mot Råslätt. Hör dem berätta mer i klippet ovan.

Överfulla bussar bekymrar vårdnadshavare och elever i Barnarp

Uppdaterad
Publicerad

Elever och vårdnadshavare i Barnarp utanför Jönköping reagerar nu över att linje 24, som bland att går till Stadsgårdsskolan på Råslätt, ofta är överfull på morgonen. Resenärer tvingas ofta stå upp på bussen, men det är enligt Länstrafiken något man får acceptera i högtrafik.

– Det är lite jobbigt för det blir så trångt och man kan inte alltid hålla i sig, säger Elvira Turesson, som går i årskurs sju och som tar bussen till sin skola på Råslätt i Jönköping varje morgon. En sträcka på cirka fem kilometer.

Det är framförallt ledbussen som går strax innan klockan åtta på morgonen som ofta är fullsatt från Barnarp ned till Råslätt.

I sociala medier är det flera vårdnadshavare i Barnarp som klagar på den här bussförbindelsen. De skriver att bussarna ofta är överfulla, kommer för sent och i värsta fall inte alls, men den kritiken är inget som David Lundberg, trafikutvecklare på Länstrafiken, känner igen.

Fordons- och chaufförsbrist

– Jag vet att det varit problem den senaste veckan då trafik ställts in, bland annat för att det saknats fordon eller chaufförer. Det är förstås tråkigt och det är inget vi vill ska hända, men det är svårt att möta upp alla sådana här olyckshändelser, säger David Lundberg på Länstrafiken.

Men Anna Lindkvist som går i årskurs nio och som alltid tar bussen till skolan på morgonen säger att det varit överfulla bussar från Barnarp så länge hon gått på högtadiet.

– Det är ju alltid mycket folk och man behöver stå upp.

Ser inget bekymmer

Men att resenärer står upp i bussar som går i stadstrafiken är inget problem enligt Länstrafiken.

– När det blir mycket människor får man acceptera en viss typ av trängsel, säger David Lundberg.

Skolans rektor, Marcus Simonsson, skriver i ett mejl till SVT att han känner till att det varit inställda turer på sträckan och att skolan i dessa fall ser till att eleverna inte får ogiltig frånvaro om de kommer för sent. Sedan några veckor upplever de att bussarna fungerar som planerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.