Vid den här lokalen i Gnosjö kommun skedde ett stort polistillslag efter tips om förekomsten av stora mängder sprängmedel. Foto: Johannes Tolf / SVT

Nu överklagas domen – hanterade nära 600 kilo sprängmedel

Uppdaterad
Publicerad

Tre män dömdes den första april till fängelse för att ha hanterat nära 600 kilo sprängmedel. Männen har enligt domen i Eksjö tingsrätt överfört explosiva varor utan att ha haft tillstånd för det.

Den man i 20-årsåldern som tipsade polisen och som var inblandad i hanteringen av sprängmedlet dömdes till tre års fängelse. Han ska enligt tingsrättsdomen har spridit informationen om sprängmedelsfyndet till en av de andra männen som senare också dömdes i fallet.

”[Han] har inte haft något brottsligt uppsåt i att nämna sprängämnenas existens för annan, och hade inte heller anledning att förvänta sig det skeende som sedan ägde rum”, skriver advokat Sebastian Utterström i överklagandet.

Vill ha betydligt lägre straff

Sebastian Utterström vill att hovrätten ändrar brottsrubriceringen till grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor istället för synnerligen grovt brott.

Tingsrätten bedömde brottet som synnerligen grovt bland annat på grund av den stora mängden sprängmedel som hanterats och den farliga transporten av delar av godset från Eksjö till Gnosjö. Men advokaten tycker att rubriceringen och straffet ska ändras och betonar att mannen hjälpt polisen:

”Det föreligger således sådana förmildrande omständigheter att straffmätningsvärdet ska bestämmas till väsentligen mycket lägre än det av tingsrätten bestämda 3 års fångelse.”

Åklagaren yrkade inte på mer än skyddstillsyn för mannen, men tingsrätten bedömde att mannen skulle dömas till fängelse.

De andra två männen i 40-årsåldern dömdes till fem respektive sex års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.