Patrik Lindblad är chef på avdelningen som spårar mottagaren till paketen som saknar adress. Foto: Philip Naskret/SVT

Paketdetektiverna spårar försvunna julpaket

Uppdaterad
Publicerad

Nu i juletid är det många paket som skickas genom landets postterminaler. Men ibland lossnar adresskortet och då får paketdetektiverna rycka in för att spåra mottagaren.
– En gång hittade vi en bröllopsklänning två dagar innan bröllopet, säger Patrik Lindblad, paketdetektiv.

Svenska folket fortsätter att handla allt mer julklappar på nätet och enligt Postnord är prognosen att antalet paket kommer öka med 25 procent jämfört med förra julperioden då det hanterades ungefär en halv miljon paket per natt.

Men det är inte alltid helt tydligt var paketen ska. Då hamnar de på avdelningen för skador och adresslöst på Torsvik i Jönköping.

Patrik Linblad säger att det vanligaste problemet är att adresskorten på paketen lossnar eftersom adresslappen inte tryckts fast ordentligt.

– Om det glider emot ett annat paket så sitter det plötsligt två adresskort på ett paket och noll adresskort på ett annat, säger Patrik Lindblad.

Måste ibland öppna paketen

Avdelningen hanterar ungefär 0,1 promille av alla paket som skickas och enligt Postnord lyckas de hitta mottagaren direkt i 85 procent av fallen. Men det kan krävas en del detektivarbete.

– Ibland har vi försändelser som det inte finns någonting på. De får vi öppna och där i kan vi som bäst hitta ett telefonnummer, säger Patrik Lindblad.

Finns delar av adresskortet kvar kan paketdetektiverna matcha ett kundnummer mot ett datum och ett postnummer. Då får de fram alla paket som ska till ett visst område och på så sätt hitta paketmottagaren.

– De här med ett halvt eller avrivet adresskort är ganska enkla, men när vi kommer till paketen där man bara får in orten och en siffra på gatuadressen då är det bara att sätta igång detektivarbetet. Det är en utmaning och därför man gör det, säger Patrik Lindblad. 

Fler adresslösa paket

I och med att fler paket skickas blir också mängden adresslösa paket fler vilket innebär mer jobb för paketdetektiverna på Torsvik. Och de jobbar hårt för att paketen som kommer in i december hamnar rätt innan jul. 

– Vi lever på den förhoppningen. Torsdagen innan jul är nog den sista dagen då vi kan försöka rädda så mycket som möjligt. Fredagen blir lite sent eftersom julafton är på måndag, men det finns vissa utlämningställen som har öppet på lördag också, säger Patrik Lindblad.

  • Fäst adresskortet ordentligt på paketet så inget hörn sitter löst och kan fastna i ett annat paket.
  • Är paketet av tyg – tejpa då runt hela paketet och sätt adresskortet ovanpå tejpen.
  • Lägg en lapp i paketet med information om vem som är avsändare och mottagare. Skriv även adress, postnummer och ort. 
  • Skriv upp kollinumret så blir paketet lättare att spåra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer