Destination Jönköpings vd Patrik Olderius konstaterar att Gladiator-utställningen i Kinnarps Arena under sommaren blev en besvikelse sett till antalet besökare. Foto: SVT/Pressbild

Påkostad gladiatorutställning i Jönköping blev en flopp

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun hade räknat med att utställningen Gladiator – Colosseums hjältar skulle locka över 50 000 besökare, men bara 9003 personer köpte biljett.

Jönköpings kommuns stora sommarsatsning  på en utställning om Colosseums hjältar i D-Hallen i Kinnarps arena kommer att bli en stor ekonomisk förlust, det kan konstateras redan nu innan slutsumman är räknad. Utställningen hade en budget på elva miljoner kronor men den summan kommer inte att kunna täckas då besöksantalet blev en stor besvikelse. Bara drygt 9000 biljetter såldes.

Destination Jönköping trodde att utställningen skulle skapa attraktionskraft och få turister att välja att åka till Jönköping. Det visade sig vara en felkalkyl.

Jönköping

Tror sommarvädret har påverkat

-Besöksantalet är naturligtvis en stor besvikelse och långtifrån det vi väntat oss. Ursprungsmålet var 75 000 besökare. Den siffran reviderades efter den extrema värmen i maj till 55 000. Nu väntar ett stort uppföljningsarbete för att titta på alla effekter av utställningen och orsaker till att vi inte nådde upp i önskat antal besökare. Det kan finnas fler faktorer som påverkat till det låga besöksantalet, men vädret är troligtvis den enskilt största anledningen, säger Patrik Olderius, VD Destination Jönköping.

Kan påverka kommande satsningar

Det minusreslutat som utställningen kommer att ge ska inte påverka övriga kommunala förvaltningar utan Destination Jönköping för ensam bära kostnaden något som kan komma att påverka framtida satsningar.

Projekt där redan ingångna avtal är skrivna. såsom Grenna bluegrass, Tornerspelen på Visingsö, Scandinavian Horse show och Ironman påverkas dock inte.

Utställningen avslutades i söndags och drar nu vidare till Frankrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköping

Mer i ämnet